Lön & karriär

Lön & jobbmöjligheter

Det är alldeles för få som utbildar sig till plåtslagare i förhållande till behovet av arbetskraft. Därför är framtiden för nyutbildade plåtslagare mycket god. Arbetsförmedlingens prognoser visar att konkurrensen om plåtslagarjobben är mycket låg, både det kommande året och på fem års sikt.

2 000 nya plåtslagare behövs

De kommande tre åren behöver branschen 2 000 nya plåtslagare. Prognosen visar att endast 1 000 plåtslagare kommer att utbildas. Arbetsmöjligheterna för en nyutbildad plåtslagare är därför mycket goda.

Bra löneläge

Elever som har gått bygg- och anläggningsprogrammet har högst medianinkomst tre år efter avslutad gymnasieutbildning och tjänar då 30 900 kronor.Efter några år i yrket och med yrkesbevis tjänar en plåtslagare ca 30 000 kronor i månaden. Medellönen ligger sedan på ca 34 000 kronor i månaden.

Arbetsledare

Det finns flera olika karriärmöjligheter för en plåtslagare. Du kan till exempel bli arbetsledare, plåtkonsult eller besiktningsman.

Plugga vidare – bli byggnadsingenjör

Vill du i stället plugga vidare kan du gå på yrkeshögskola och till exempel läsa till byggnadsingenjör. Du kan också studera på universitet, men då måste du se till att läsa de kurser som behövs för att få rätt behörighet.

Starta eget företag

Plåtslagarbranschen består mestadels av många mindre plåtfirmor. Många plåtslagare satsar därför på att starta eget företag. Förutsättningarna att driva eget företag i plåtslagarbranschen är mycket goda.

Ett praktiskt, omväxlande och fritt arbete.

Träffa några unga plåtslagare

SM för unga plåtslagare 2024

"SM för unga plåtslagare” är en årlig och rikstäckande tävling för gymnasieelever. Här ges en möjlighet att visa upp sin skicklighet i en kul och uppskattad tävlingsform.

Läs mer