Utbildning

Bygg- och anläggningsprogrammet

Behovet av nyutbildade plåtslagare är mycket stort. Efter avslutad utbildning är chanserna att få jobb mycket goda.

För att bli plåtslagare väljer du att gå inriktningen plåtslagare på bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet.

APL – minst 15 veckors praktik

Utöver de praktiska kurserna på programmet genomför du också delar av utbildningen ute i arbetslivet på ett företag. Detta kallas för APL (arbetsplatsförlagt lärande).Minst 15 veckor av utbildningen gör du praktik, ett perfekt sätt för dig att få arbetslivserfarenhet redan under utbildningen.

Lärlingstid & yrkesbevis

Efter utbildningen går du vanligtvis 2,5 år som lärling. Det är först efter lärlingstiden som du får ditt yrkesbevis som plåtslagare. Som lärling får du så kallad lärlingslön. Yrkesbeviset får du genom att göra ett praktiskt och teoretiskt prov.

Högskolebehörighet

Från och med höstterminen 2023 kommer alla yrkesprogram att vara högskoleförberedande. Om du pluggar till plåtslagare behöver du därför inte välja till några kurser för att utbildningen ska ge dig högskolebehörighet.

Vuxenutbildning och företagslärling

Komvux

Du kan även utbilda dig till plåtslagare som vuxen. Det kan du göra genom att gå på Komvux eller via Arbetsförmedlingen.Båda utbildningarna tar cirka ett år. Efter utbildningen följer 1,5-2,5 år som lärling. Tiden du går som lärling beror på vilka tidigare yrkeserfarenheter du har.

Företagsutbildning

Du kan också gå vägen via företagslärling för att utbilda dig till plåtslagare. Då blir du anställd av ett företag och utbildas på plats. Men du kommer också få en kompletterande utbildning på Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Denna utbildningsform tar 4 år, men om du har tidigare relevant utbildning eller arbetslivserfarenhet kan det gå fortare.

Saknar din skola plåtinriktning?

Om din gymnasieskola inte erbjuder inriktningen plåtslagare kan du ändå utbilda dig till plåtslagare. Det gör du genom att gå på plåtbranschens egen skola. Du söker bygg- och anläggningsprogrammet på det gymnasium som du vill gå på. Sedan varvar du ordinarie skolgång med att gå en kompletterande utbildning för plåtslagare på branschens egen skola: Plåt & Ventbyråns Branschskola.

Ett praktiskt, omväxlande och fritt arbete.