Vad gör en plåtslagare?

Klär tak och fasader i plåt

Som plåtslagare jobbar du med att klä tak och fasader med plåt. Det kan handla om allt från att klä en kyrka i koppartak till att montera fönsterbleck och hängrännor på en villa.

Tillverka plåtdelar i verkstad

Plåtslagare tillverkar själva de plåtdelar som monteras på tak och fasader. Tillverkningen sker på företagets verkstad och ska oftast passa helt unika förutsättningar. Det kan till exempel handla om att skapa plåtdelar till ett torn, en skorsten, eller ett sluttande tak.

Hur ser en vanlig dag ut för en plåtslagare?

Ett äkta hantverksyrke

Plåtslagare är ett äkta hantverksyrke. En skicklig plåtslagare har därför ett bra öga för detaljer, är händig, kreativ och en god problemlösare.

Utomhus 60 procent av tiden

Plåtslagare jobbar utomhus 60% av tiden – året runt. När det är som kallast på vintern jobbar många plåtslagare med att skotta snö från tak.

Socialt och omväxlande

Plåtslagare är ett omväxlande yrke där du jobbar i många olika miljöer och där inget projekt är likt ett annat. Som plåtslagare träffar du massor med nya människor och det är viktigt att kunna samarbeta med andra. Det handlar såklart om andra plåtslagare, men också andra yrkesgrupper som målare, elektriker och snickare.

Gå med i vår Discord-kanal

I vår Discord-kanal kan du ställa frågor till våra yrkesambassadörer om allt du vill veta kring plåtslageri och yrket. Här hittar du den (eller filma QR-koden med din kamera).

Skanna in från mobilen

Ett praktiskt, omväxlande och fritt arbete.

Lyssna på våra podcasts om yrket

Filmer om plåtslageri-yrket